Frågor och svar

Vart vänder jag mig om något behöver åtgärdas/lagas i lägenheten?
I toppmenyn på hemsidan kan du klicka på fliken "mina sidor" - välj "felanmälan". Logga in med bankid eller ditt lösenord. Alternativt ring vår kundtjänst på telefon 0371-56 67 00.

När ska min lägenhet renoveras?
Målning, tapetsering, mattbyte och utbyte av vitvaror är en del av det vanliga underhållet. Kontakta din områdeschef/förvaltare om du har frågor/önskemål angående detta.

Hur varmt ska det vara i lägenheten?
Våra lägenheter ska hålla ca 20 grader mitt i rummet.

Vad kan jag göra själv för att få det varmare?
Du kan själv hjälpa till att behålla värmen i din bostad genom att till exempel placera soffan eller andra större möbler en bit bort från elementen, så att de inte hindrar värmen från att sprida sig i rummet. En annan värmetjuv kan vara att det hänger gardiner framför elementet. Ett annat tips är att inte vädra för långa stunder åt gången.

Får jag ha hund/katt i bostaden?
Ja, du får ha hund/katt i din bostad.
När det gäller rastning av hund ska det ske under ordnade förhållanden och utanför fastigheten vänligen plocka upp avföringen - hunden ska vara kopplad. Hunden ska ej gny eller skälla då detta kan störa grannarna. Störning och ej upplockad avföring ses som en störning/varning. Kattlåda ska rensas men vänligen spola ej ner det i toaletten då detta kan bidra till avloppsstopp - slängs som hushållsavfall.

Får man förvara sin barnvagn, rullator eller cykel i trapphuset utanför lägenhetsdörren?
Nej, det får man inte - enligt lagen om skydd mot olyckor får ingenting förvaras i trapphus/loftgång. Utplacerade saker som exempelvis cyklar, barnvagnar, rullatorer, skor, dörrmattor, möbler och soppåsar kan försvåra eller förhindra en utrymning om det börjar brinna. Följs inte detta skickar vi ut störningsbrev, vilket i förlägningen kan leda till uppsägning.

Får jag ha blommor på balkongen?
Självklart, men balkonglådan får inte hänga på utsidan av räcket då det kan ramla ner och skada människor och egendom.

Är det tillåtet att grilla på sin uteplats eller balkong?
För allas trivsel är det viktigt att följa de regler som gäller om du ska grilla: 

- På balkongen är det inte tillåtet att grilla med öppen eld, kol eller gas pga. brandrisk.

- Elgrill får användas med hänsyn till grannarna så de inte får in os i sin lägenhet.

- Grilla alltid med hänsyn till dina grannar!

Vad får man göra på våra gemensamma gräsytor?
Gräsytorna är till för alla hyresgäster. Använd dem gärna för lek, spel och gemensamma aktiviteter.
Parkera inte bilar eller andra fordon på gräsmattorna.
Studsmattor och badpooler måste få ett godkännande av ansvarig områdeschef innan uppsättning.

Får/kan jag köra bil eller parkera inne på bostadsområdet?
De flesta av Gislavedshus områden är bilfria och för att få köra in måste man ha en bomnyckel och tillståndslapp att lägga i vindrutan - detta kan hämtas hos Gislavedshus kundtjänst i Gislaved. Bomnyckel och tillstånd får man ha max 7 dagar.
Utan tillstånd i bilen riskerar man att få böter.
Vissa områden är bilfria men på några områden får man köra in för av- och pålastning. På inga av våra områden är det tillåtet att köra in på och parkera sin bil.

Vad gör jag om jag blir störd av min granne?
Det är alltid bäst att försöka prata med grannen för att finna en lösning. Om detta inte är möjligt eller inte ger resultat kan du under kontorstid kontakta kundtjänst. Om störningen inträffar efter kontorstid kan du kontakta jouren på telefon 010-470 51 84. Vi lämnar inte ut vem som gjort störningsanmälan.

När ska hyran betalas?
Din hyra ska betalas förskottsvis varje månad - hyran ska vara Gislavedshus tillhanda senast den sista dagen varje månad. 

När kommer hyresavin och när ska hyran vara betald?
Hyresavin ställs ut runt den 15:e varje månad och delas ut till samtliga lägenheter kort där efter. Hyran ska betalas senast sista vardagen i kalendermånaden.

På vilket sätt kan jag betala in min hyra?
Bankgiro, autogiro eller via e-faktura. 

Vad händer om jag betalar hyran för sent?
Om du återkommande, trots påminnelser, betalar hyran för sent riskerar du att ditt hyresavtal sägs upp till det månadsskifte som inträffar 3 månader efter uppsägningen. En sådan uppsägning prövas sedan av Hyresnämnden.